L´hivern ha arribat i amb ells els refredats i la grip. Molts pacients venen a les nostres consultes preocupats per la duració dels símptomes o extranyats perque ténen un refredats i s´havien vacunat previament de la grip.
Intentarem donar uns quants consells que esperem us siguin útils :
En els dos casos es tracta de quadres vírics. Per això els antibiòtics no ens serveixen per tractar -los. Si prenem antibiòtics quan no toca correm el risc que el día que els necessitem perdin efectivitat.
Alguns símptomes poden ser molt semblants : mocs, tos, mal de coll, esternuts, malestar general ... En el cas de la grip és molt característic l´aparició de febre alta i mal per tot el cos .
La tos pot durar entre dues i tres setmanes .
El tractament és simptomàtic. Només ens serveix perque nosaltres estem una mica més confortables. NO escurçarà la durada de la malaltia.
És important la hidratació, amb aigua, sucs, infusions etc .. i per la febre i el malestar un analgèsic o antigripal del tipus paracetamol. Per la congestió nasal es poden fer rentats amb suero fisiològic o aigua de mar per prevenir les complicacions com otitis i sinusitis. A més la respiració per la boca empitjora el mal de coll i la tos.
En principi ambdues malalties no són greus i s´autolimiten. La situació es pot complicar i ser més greu en casos de pacients amb malaties cròniques ( malalties del cor , respiratòries , problemes renals ..). En aquests casos és important que contacteu amb el vostre metge.
Per intentar evitar les complicacions és bo que els malalts amb aquest tipus de patología crònica es vacunin de la grip quan comenci la campanya. Aquesta vacuna però no els protegeix dels refredats, doncs són virus diferents, però ens ajuda a disminuir la possibilitat que davant un quadre de grip aquells pacients més fràgils es compliquin .
En cas de que la febre duri molts dies o apareguin signes d´alarma ( dificultat respiratòria, dolor al respirar , que la tos persisteixi més enllà de dues o tres setmanes ....) caldrà ser valorats pel vostre metge d´atenció primària .
Si en voleu saber més us deixem uns consells de la societat de Medicina de Familia sobre el tema:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada